Haber

Sosyal Medyayı kasıp kavuran Yeni ‘Tehlike’: Çiğ Süt!

Sosyal medyada “yeni çılgınlık” olarak dolaşan “çiğ süt” içme trendi, uzmanları tedirgin ediyor. “Sütün pastörize edilmesi 20. yüzyılın en büyük halk sağlığı başarılarından biridir” diyen uzmanlar, “Çiğ süt zararlı mikropları taşıyabiliyor ve bunları insanlara bulaştırabiliyor” uyarısında bulundu.

Kaynak:https://www.milliyet.com.tr/dunya/end…

Pastörize edilmemiş çiğ süt içme trendinin sosyal medyada yayılması uzmanları dehşete düşürdü.

Pastörize edilmemiş çiğ süt, besin değeri nedeniyle TikTok’ta övülürken, mikroorganizmalar yoluyla insanlara bulaşabilecek enfeksiyonlardan bahsedilmiyor.

Guardian’da yer alan haberde, “İnternetteki yeni çılgınlık çiğ süt” denilirken, bu akımın tüketicileri ve çiftçileri ABD’deki doktorlarla karşı karşıya getirdiği belirtiliyor.

ABD’de birçok eyaletin çiğ süt sattığı aktarılırken fitness fenomeni Paul Saladino, videoda “Marketten aldığınız pastörize süt gibi değil” diyerek çiğ süt içilmesini tavsiye ediyor.

Beslenme Uzmanı Prof. Dr. Marion Nestle, çiğ süt trendinden endişe duyduğunu belirterek, “Sütün pastörizasyonu 20. yüzyılın en büyük halk sağlığı başarılarından biridir. Bir zamanlar çiğ inek sütü verilen bebekler ölürdü. Sütün pastörize edilmesi işlenmiş gıda olduğunu göstermez. Bu moda cehaletin bir parçasıdır” dedi.

Süt 75 dereceye kadar ısıtılıp soğutulur, mikroplardan arındırılır ve pastörize edilir. Çiğ süt ise işleme tabi tutulmaz.

Uzmanlar, çiğ sütün daha besleyici olduğuna dair bir kanıt bulunmadığını söylerken, “Çiğ sütün campylobacter, cryptosporidium, E coli, Listeria, Brucella ve Salmonella gibi zararlı mikropları taşıyabileceği ve bunları insanlara bulaştırabileceği” uyarısında bulundu.

kadisehrihaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu